Ce este mass-media? Ce ne oferă mass-media? Care sunt meseriile din presa scrisă, audio și video? Ce mijloace de informare sau de divertisment preferă tinerii de astăzi? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care invitații întâlnirii organizate de Liceul Tehnologic Nr.1 Suplacu de Barcău, luni, 23 octombrie 2017, au încercat să răspundă. Tema întâlnirii a fost ”Influența și importanța mass-media asupra vieții noastre”. Ea face parte dintr-o serie de activități, deja în derulare, organizate în cadrul unui proiect mai amplu, intitulat ”Influența mass-media și a internetului asupra copiilor,” sponsorizat de OMV Petrom.
Invitații de astăzi au fost două doamne care au lucrat în presa scrisă și într-un post de radio, respectiv domnișoara Cristina Pușcaș, fost redactor la jurnalul Crișana timp de 13 ani, în prezent muzeograf la Muzeul Cetății și orașului Oradea și doamna Andrea Gheorghiu, fost redactor la postul de radio Național FM, până în 2009, în prezent profesor de limba engleză la Liceul Horvath Janos din orașul Marghita. Ele au povestit cum se desfășoară viața într-o redacție de ziar și de radio, care sunt meseriile din presa scrisă și audio, care sunt calitățile de care trebuie să dea dovadă un jurnalist, în general.
Pe parcursul proiectului, care se va derula până în luna decembrie a acestui an, elevii claselor de liceu și de gimnaziu vor fi puși la curent și cu alte aspecte privind comunicarea prin intermediul textului scris sau vorbit, influența – mai mult sau mai puțin benefică – a internetului sau a televizorului asupra vieții noastre, impactul rețelelor de socializare asupra adolescenților.
Punctul final al proiectului îl va constitui amenajarea până la finalul anului 2017 a unui punct de comunicare în cadrul liceului , prin amenajarea unei stații de radio. Înființarea unei stații de radio va oferi posibilitatea de a face educație prin mass- media, absolut indispensabilă pentru elevi. Aceștia își vor forma și cultiva capacitatea de valorificare culturală a informației furnizate de presă, radio, televiziune și internet și își vor dezvolta capacitățile de exprimare personală și de transmitere a mesajelor constructive.
prof. Laura Razi