Noi suntem români ! Trăim și simțim românește!

Venirea iernii aduce în sufletele românilor bucuria sărbătorilor, a Zilei naționale și a Crăciunului, dar și amintirea unui moment de răscruce din tumultuosul nostru trecut istoric- împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire.

Elevii clasei a V-a A, coordonați de prof. diriginte Dubacs Sonia –Liana, au sărbătorit anticipat Ziua națională a României prin activitatea Noi suntem români! Trăim și simțim românește în care au evocat evenimente și personalități care au contribuit la realizarea visului de secole a strămoșilor, recunoscând jertfa și măreția evenimentului în materiale foto și video autentice, însemnări istorice sau fragmente din opere literare.

În cadrul atelierului ce a precedat activitatea, elevii au realizat materiale specifice precum stegulețe, cocarde și au amenajat sala de clasă pentru sărbătorirea evenimentului și întămpinarea Crăciunului. Mândria de a purta costumul popular românesc a fost trăită firesc în momentul cultural-artistic din a doua parte a activității în care elevii și-au demonstrat talentele prin interpretarea unor cântece patriotice, recitarea unor poezii și prezentarea propriilor creații literare. Momentul cultural-artistic s-a prelungit cu Cântec, joc și voie bună la sfârșitul căruia elevii au fost răsplătiți cu diplome de românaș și româncuță.

Proiectul a urmărit consolidarea sentimentului patriotic în rândul tinerei generații și stimularea interesului pentru promovarea culturii și a valorilor naționale, a specificului folcloric și a sentimentului patriotic. Interesul și implicarea acestora dovedesc că România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie (Barbu Ștefănescu Delavrancea), este patria strămoșilor, a părinților și a copiilor, iar singura noastră datorie de onoare este să prețuim ceea ce am devenit datorită strămoșilor, să trăim frumos în prezent și să iubim privind cu optimism spre viitor. La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!

Prof. lb. română Dubacs Sonia- Liana

 

Acest articol a fost publicat în DIN VIAȚA ELEVILOR. Salvează legătura permanentă.