Terapia prin artă

Terapia prin artă, numită de specialiști și art-terapie, este o formă de dezvoltare a creativității și o cale de exprimare a sentimentelor copiilor. Stimularea imaginației întărește personalitatea micuțului, îl face să înfrunte mai ușor tot ceea ce-l rănește, ce îi face rău.

Pornind de la aceste premise în această săptămână a debutat la Liceul Tehnologic  Nr.1 Suplacu de Barcău un atelier de art-terapie. Activitățile se desfășoară săptămânal pe durata unui semestru și sunt destinate copiilor cu vârste între 6-10 ani. Astfel prin: pictură, dans, teatru, modelaj, meditații, jocuri în grup, activități de gestionare a emoțiilor, controlul furiei, munca în grup și tehnici de comunicare asertivă, copiii își vor dezvolta creativitatea, vor socializa, iar beneficiile în plan cognitiv, intelectual și afectiv-emoțional vor fi semnificative.

Prima întâlnire a fost una plină de acțiune: ne-am cunoscut prin jetoane (animale, flori și culori), am stabilit regulile grupului, am avut prima sarcină de grup, iar prin Scara emoțiilor am stabilit cum o emoție poate avea intensități diferite și cum ea te poate bloca sau te face să acționezi. Provocarea întâlnirii a adus emoții ( identificate pe treptele scării) și muuultă distracție; toți cei 38 de copii au dansat și au cântat la chitare invizibile, iar rezultatul a fost scăderea intensității emoției și îndeplinirea sarcinii cu mult curaj. Întâlnirile următoare ne vor aduce noi surprize și noi informații.

Consilier școlar, Dragoș Olimpia

Acest articol a fost publicat în DIN VIAȚA ELEVILOR. Salvează legătura permanentă.