Dacă faci ceea ce ai făcut mereu…

      (dedicat elevilor din clasa a XI-a A,care se zbat să-și găsească drumul, dar nu pun în ecuație și efortul personal)

Daca faci ceea ce ai făcut mereu, o să primești ceea ce ai primit mereu.

E o idee care mi-a reținut atenția, pentru că ne îndeamnă să ne gândim la felul nostru de a fi, cum suntem în rutina vieții noastre zilnice și care e consecința modului nostru de viață. Dacă, de pildă, nu am vorbit, nu  ne-am făcut auziți; dacă nu am pus întrebări, nu am primit nici răspunsuri; dacă nu am dăruit, nu am nici putut cere; dacă nu am pretins mai mult de la noi, am rămas cu ceea ce am avut – bogăția noastră, fie ea materială sau spirituală, a rămas aceeași.

Dar să luăm exemplu de la copii: dacă vor să obțină ceva, sunt atât de insistenți și de enervanți uneori încât le vei da ceea ce doresc doar ca să scapi de ei. Cu siguranță lor nu le va păsa că au reușit să te scoată din sărite, vor fi mulțumiți de rezultat.

Prin urmare, dacă vrei să primești altceva, se impune să faci altceva. Ca să știi ce să faci, trebuie să știi cu certitudine ce vrei să primești. Respect? Atunci respectă! Înțelegere? Atunci ascultă! Iubire? Atunci iubește! Inteligență? Atunci citește! Recunoaștere? Atunci muncește!

Și daca vrei toate astea, e cazul să te hotărăști să începi să construiești acel altceva. Pentru hotărârile decisive nu trebuie să aștepti să vină ziua de luni și nici prima zi a lunii următoare; s-ar putea să fie prea târziu. Nici să-ți anunți prietenii și familia, nici să treci data în calendar. Doar să începi și să-i lași pe ceilalți să observe că ceva la tine e schimbat. Atât. Atunci vor ști toți.

prof. Laura Razi

Acest articol a fost publicat în GÂNDURI ȘI REFLECȚII. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *