Jurnal de opinie on-line. Argument

     Considerăm că site-ul școlii poate să fie nu doar un spațiu de informare, ci și de exprimare. Elevii și cadre didactice sunt chemați să aibă o opinie despre ceea ce se întîmplă în spațiul școlar, despre educație în general. Dreptul la opinie îl are oricine, dar dreptul la cuvânt este doar al celuia care știe să se exprime în mod civilizat. Spuneți–vă părerea despre ceea ce se întîmplă în jurul vostru. Și nu sunt puține: bate la poartă Haloween-ul și elevii se pregătesc deja cu desene, bostani și măști de carnaval să marcheze acest moment, vineri, 31 octombrie, la Centrul de Documentare și Informare .

     Nu peste mult timp, mai precis pe data de 12 noiembrie – într-o joi – Balul bobocilor își va deschide petalele pentru a-și arunca parfumul asupra fetelor și băieților din clasa a IX-a, care se pregătesc intens pentru a evolua perfect pentru cei care vor veni să-i vadă.
Între timp, nici alții nu stau degeaba. Scot rotocoalede fum pe nas și pe gură. În dicționar, definiția pentru o astfel de acțiune este: ”a fuma”. Desigur, acolo nu se spune de la ce vârstă, dar ea coboară vertiginos. Nu mai e doar problema liceenilor, ci și a celor din clasele a VI-a, a VII-a sau a VIII-a. E ca un virus – se transmite de la unul la altul, de la una la alta (fetele și băieții au aceeași pasiune) – dând bătăi de cap comisiei de disciplină din școală. Care, de voie-de nevoie, s-a întrunit și ea pentru a da de cap poveștii și a stabili niște sancțiuni.
Problema nu e nouă, nici legea nu e nouă – și ea spune clar că, fumatul în instituțiile publice se pedepsește cu 500 de lei, sumă care, în cazul minorilor, e suportată de părinți.

Ce ar trebui făcut?
Dragă fumătorule! Dacă ai alege să nu mai fumezi? Citește mai departe și poate vei înțelege că ceea ce faci nu este deloc în interesul tău.
• Cât mă costă să fumez ?
Fumatul este scump – el ne costă mult mai mult decât prețul țigărilor.
• Timp alocat fumării unei țigări :
cinci minute x 20 de ţigări = 1 oră şi 40 minute pe zi x 30 zile = 50 de ore pe lună = 25 de zile pe an.
• Scurtarea vieții:
o ţigară = şapte minute x 20 ţigări = 2ore şi 20 de minute pe zi x 30 zile = 70 de ore pe lună = 35 zile pe an.
• Alte costuri
-vizitarea stomatologului pentru înălbirea dinților
-timpul afectat pentru spălarea scrumierelor, a hainelor, a perdelelor din casă
-cumpărarea de medicamente
-costuri medicale pentru îmbolnăvire

• 8 adevăruri despre fumat
1. Fiecare țigară scurteaza speranța de viată a fumătorului cu aproximativ 3-5 minute, ceea ce înseamnă cel puțin o oră pe zi la fiecare pachet de țigări
2. Inima unui fumător bate cu peste 5 milioane de bătăi mai mult decât a unui nefumător
3. Fumătorii inhalează doar 15% din fumul țigărilor, iar restul de 85% este inhalat de alte persoane
4. Un nefumator, care stă 20 de ani lângă un fumător care consumă un pachet pe zi, recoltează în plămânii săi 4 kilograme de funingine de care nu va putea scăpa niciodată
5. Două picaturi de nicotină puse pe limba unui câine sunt absolut suficiente pentru a-l ucide
6. Țigara este considerată a fi o „seringă cu nicotină”
7. Nicotina afectează memoria, chiar numai după doua-trei zile de fumat
8. Adolescenții și tinerii care fumează ajung mai des la doctor sau la psiholog din cauza unor simptome emoționale sau psihologice

prof.Razi Laura – 21 octombrie 2015

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Salvează legătura permanentă.